Hooggevoelig kind

Kinderen van deze tijd zijn, heel intuïtief, gevoelig en wijs voor hun leeftijd. We leven allemaal in een nieuwe tijd waarin we meer vanuit ons hart en onze intuïtie gaan leven. Sinds 2004 geef ik kindertherapie aan hooggevoelige kinderen en kinderen van deze tijd.

Het is van belang dat kinderen herkenning en erkenning krijgen voor wie ze zijn, zodat ze zichzelf kunnen en durven zijn. Wanneer dit onvoldoende gebeurt, zien we dat kinderen aan zichzelf gaan twijfelen en zich onbegrepen voelen waardoor er verschillende problemen kunnen ontstaan.

Veel kinderen die ik in mijn praktijk ontmoet worden hooggevoelig, kinderen van deze tijd of Nieuwetijdskinderen genoemd.

Welke naam we er ook aan geven het is ontzettend fijn kinderen in hun eigen kracht te zien komen. Kinderen en het hele gezin worden geholpen en daar gaat het mij om. Ik ben erg dankbaar om kinderen te mogen begeleiden en de zon (weer) in hun leven te laten stralen!

Gevoeliger zenuwstelsel

Karaktereigenschap

Hooggevoelige kinderen hebben een gevoeliger zenuwstelsel. Het betekent dat een kind met een hooggevoelige aard zich meer bewust is van zijn omgeving, hij ziet, hoort, voelt, ruikt, ervaart alles intenser dan een kind zonder deze gevoeligheid.


Het is een prachtige karaktereigenschap waar een kind mee wordt geboren. Hooggevoelige kinderen zijn invoelend, meelevend, opmerkzaam en rechtvaardig. Echter kunnen kinderen door hun gevoelige zenuwstelsel ook sneller overprikkeld, gespannen, angstig of vermoeid raken. Dan zien we de volgende problematiek: 


 • Als baby veel huilen
 • Allergieën en eczeem
 • Slaapproblemen
 • Gevoelens van depressiviteit
 • Angsten
 • Zich onbegrepen voelen
 • Driftbuien/sterke wil
 • Concentratieproblemen, lijkend op ADD
 • Hyperactief gedrag, lijkend op ADHD
 • Groot inlevingsvermogen in anderen, niet weten hoe ze zichzelf kunnen afsluiten
 • Problemen met sociale vaardigheid, door het 'anders' zijn zich niet begrepen voelen
 • Hoogbegaafdheid/'onderpresteren'
 • Probleemgedrag op school, desinteresse in leerstof, niet meer naar school willen
 • Buiten de groep vallen en geen vriendjes door het 'anders' zijn
 • Overal tegenop lopen, evenwichts- of motoriekproblemen hebben
 • Bewuste herinneringen aan vorige levens hebben
 • Als een 'spons' pijn, emoties en ziekteverschijnselen van anderen overnemen

"Yannick is een hooggevoelig jongetje (de middelste van drie kinderen), al zijn emoties uit hij op een heftige manier. Of hij is heel vrolijk of hij is heel boos/verdrietig. Bij Yannick staan eigenlijk alle ‘kanalen’ open. Er komt heel veel bij hem binnen en dat brengt onrust. Hij is zelf niet altijd in staat om de rust in z’n hoofd te laten weerkeren.

We zijn via internet bij Praktijk Sterrekind terechtgekomen. Omdat we op zoek waren naar iets of iemand die Yannick kon helpen om beter met z’n emoties om te gaan en om hem steviger in z’n schoenen te laten staan.

Vanaf dag één had Yannick het naar de zin bij Linda. Vanwege de rust en ruimte en wij denken ook vanwege de één op één aandacht. Hij was helemaal gelukkig met het gevoelsrupsje dat hij bij Linda had gemaakt. Na vier bezoekjes aan Linda hoefde Yannick, tot zijn grote verdriet, niet meer terug te komen.

Hij heeft geleerd hoe hij vanuit zichzelf het rustiger kan maken in z’n hoofd. Ook hebben we op advies van Linda het boekje De Wensster (van Marneta Viegas) waarin allerlei korte kindermeditaties staan gekocht. Daar lezen we vrijwel elke avond uit voor.

Wij hebben zelf nog steeds veel aan de tips van Linda. Bijna elke dag gebruiken we er iets van. Als het aan Yannick ligt, gaat hij morgen weer naar Linda!"

Frans & Brigit, ouders van Yannick 7 jaar

"Ik ben Tanja, moeder van Nick. Wij hebben de hulp van Linda ingeroepen, omdat Nick een zeer gevoelig jongetje is en moeilijk met veranderingen en zijn gevoelens daar omtrent kon omgaan. Plotselinge woede-aanvallen en erg boos zijn waren het gevolg hiervan. We kwamen er samen eigenlijk niet meer uit. Je komt in een negatieve spiraal terecht; je wilt je zoontje helpen, hem rustig benaderen, beredeneren waarom hij zo doet, maar niets in die zin hielp. Dus gevoed door frustraties, verdriet en onbegrip, reageerden wij boos op hem (alleen dát scheen soms nog te helpen) waardoor wijzelf (en vooral ik) aan ons einde van ons latijn waren gekomen.

Nick was het ene moment vrolijk, maar daarbij ook erg druk en het volgende moment als de plannen waren veranderd, ik mijn haar had geverfd, wij een nieuwe bank kochten, ik nieuwe kleren voor hem had gekocht etc., was het huis te klein en kreeg hij een woede uitbarsting. Als je er later op terug kwam kon je er wel wat beter met hem over praten, alleen wist hijzelf niet waarom hij zich dan zo had laten gaan. Via een moeder van school én een artikel in de krant Het Kontakt hoorde ik over Sterrekind.

Toen Nick na de eerste keer kwam ophalen was hij helemaal vol van Linda. Hij had leuk met Linda gepraat, een wens in de wensboom mogen hangen (dat hij niet meer zo vaak ruzie zou hebben met zijn zusje) en een gelukspoppetje gekregen om onder zijn kussen te leggen, daar kon hij zijn problemen en zorgen aan toevertrouwen. Ik was zo opgelucht en blij. De weken die volgden ging het op en af met Nick. Maar door tips van Linda aan ons om met onze gevoelens om te gaan en Nick op de juiste manier te benaderen ging het geleidelijk aan beter tussen ons. Er was meer begrip voor elkaar, van beide kanten!

Nu een paar maanden later heeft Nick zijn laatste gesprek bij Linda gehad. Hij heeft verschillende manieren geleerd om met zijn boosheid om te gaan en het weg te laten wegvloeien.

Nick is weer veel vrolijker geworden en er straalt veel meer rust af van zijn gezicht. Als hij iets niet mag kan hij nog steeds wel door zeuren (het blijft een kind) maar echt heel boos worden over dingen en láng boos blijven dat gebeurd na genoeg niet meer. Ik heb het gevoel dat we veel meer naar elkaar toe zijn gegroeid als gezin, dat we nu een vrolijk en hecht gezinnetje zijn. De sfeer in huis is zéker verbeterd en Nick zijn vrolijke karakter en lach galmt nu regelmatig weer door het huis!

Al met al heb ik alleen maar positieve ervaringen met Linda en zijn wij én Nick haar zeer dankbaar voor alle hulp, aandacht en tips."

Tanja, moeder van Nick 9 jaar jaar

"Julia heeft een tijd lang last gehad van echt heftige angstaanvallen. Haar vader en ik zijn gescheiden en daar had ze erg veel moeite mee. Hierdoor was ze haar veiligheid even kwijt. Toen ik twee jaar geleden ook nog een flinke aanrijding kreeg en Julia met haar gezichtje op de voorstoel klapte, vertrouwde ze de grote mensen wereld helemaal niet meer.

We hebben op school hulp gezocht, maar daar konden ze niets voor haar doen. En via de huisarts zijn we bij Praktijk Sterrekind terecht gekomen. Na de eerste keer, huppelde Julia al aan mijn hand mee naar huis. Dit had ik lang niet gezien! En het ontroerde me echt om haar zo blij te zien. Al die keren daarna was er duidelijk verschil te merken, ze kreeg steeds meer zelfvertrouwen en durfde weer vrij buiten te spelen. Het resultaat was echt geweldig!

Van een angstig onzeker meisje is ze veranderd in een ondernemend kind dat zegt wat ze denkt. Voor mij was het hoogte punt dat ze vorige week in haar eentje op het podium stond tijdens het schoolsongfestival. Met tranen in mijn ogen keek ik naar haar en besefte me hoe ze gegroeid was. Ruim een jaar geleden durfde ze niet eens alleen naar de WC, laat staan alleen slapen. Dus Linda, woorden schieten te kort. Juul is weer gewoon kind en zelfs lekker dwars af en toe. En ik ben daar blij mee!"

Liefs Inge, trotse moeder van Julia 9 jaar, grafisch ontwerper en zelfstandig ondernemer


In Praktijk Sterrekind geef ik online (kinder)therapie. Ik breng kinderen, jongeren en volwassenen in contact met hun eigen gevoel en hun eigen bron, zodat ze hun gevoeligheid en intuïtie als kracht leren gebruiken. Ik bied erkenning voor wie ze zijn, zodat ze zich veilig voelen en zichzelf (durven) zijn.


Zo leer ik ze goed geaard te zijn en te blijven, zich te beschermen tegen indrukken van buitenaf, onderscheid te maken welke emoties van hen zijn en welke niet, om te gaan met emoties die ze 'per ongeluk' van anderen overgenomen hebben en om te gaan met eventuele paranormale ervaringen.


Ik werk curatief en complementair, vanuit een holistische visie waarin zowel het lichamelijke, mentale, emotionele en spirituele aspect centraal staat. Daarbij maak ik gebruik van verschillende therapievormen, zoals creatieve therapie, cognitieve therapie, Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP), Emotional Freedom Techniques (EFT), cliëntgerichte therapie en ontspanningstherapie.


Ik kijk wat er nodig is en maak gebruik van verschillende werkvormen, zoals symbolen, rituelen, muziek, helende verhalen, spelen, sprookjes, knutselen, mediteren, tekenen, praten, visualisaties, voorwerpen, schilderen, energiewerk, affirmaties, ontspanningsoefeningen, kinderyoga etc. Spelenderwijs leer ik kinderen, jongeren en volwassenen om te gaan met hun gevoeligheid en intuïtie.

Contact

Ik geef online consulten aan kinderen, jongeren, ouders en andere volwassenen. De sessies zijn heel goed via beeldbellen te volgen. Het is fijn als je op een rustig plekje kan werken waar het niet gestoord wordt. Bij een kindersessie vraag ik je vooraf wat creatieve materialen, zoals potloden, papier en een schaar klaar te leggen. 

Neem gerust, geheel vrijblijvend, contact met mij op.