Hooggevoelig kind?
40 tips om je kind te ondersteunen!

Page content

We gunnen onszelf geen rust meer!

We gunnen onszelf geen rust meer!

Even lekker niets doen…doe jij dat wel eens?

Veel ouders die ik ontmoet, met name moeders, voelen zich schuldig als ze even niets doen. Want er moet nog zoveel gebeuren…de was, de strijk, het werk buitenshuis, de mail, kind naar hobby en/of sportclub brengen, liefst zelf ook nog een een uurtje sporten, de rest van het huishouden, onze sociale contacten onderhouden en o ja, onze eigen partner niet te vergeten…enzovoorts. Waar blijft dat momentje voor jezelf?

We gunnen onszelf vaak geen rust. En dat terwijl uit hersenonderzoek blijkt dat onze hersenen die mijmertijd, dus echt even niets doen, geen klusjes, echt nodig heeft. En wat doen wij, we gaan maar door, door, door…totdat er een punt komt waarbij je niet meer door kan gaan.

Helaas zie en hoor ik dit ook steeds meer bij de kinderen en jongeren in mijn praktijk. Ook is het terug te lezen in de cijfers. Ik schrik echt van de hoge cijfers, want ruim driekwart van de jongeren zit tegen een een burn-out en 1 op de 3 jonge kinderen lijkt aan stress.

Ontfocussen

Meer rust, meer ontspannen, meer ontfocussen dat is eigenlijk het antwoord op dit steeds groter wordende probleem. Dat was voor mij ook de reden dat ik hier eind 2017 mijn tweede online cursus over schreef.

Want ja, ook ik zag steeds meer overprikkelende kinderen en ouders in mijn praktijk. Maar ook zag (en zie ik) de signalen van overprikkeling bij collega’s, leerkrachten, maar ook bij vriendinnen, die hardwerkende moeders die alle ballen in de lucht proberen te houden.

En om heel eerlijk te zijn herken ik het soms ook bij mezelf. Ook ik moet bekennen dat het voor mij naast mijn gezin en sociale leven én mijn werk als pedagoog, psychosociaal therapeut, blogger en schrijfster van online cursussen soms best een uitdaging is om het ideale ritme altijd vol te houden. Maar het helpt zo ontzettend goed om te weten wat ik nodig heb. Vooral het belang van het ontfocussen opende mijn ogen.

Psychiater Srini Pillay

Volgens de Amerikaanse psychiater Srini Pillay is ontfocussen nodig om je brein fit en in balans te houden. Hij geeft aan dat je focussen, waarbij je je vaak richt op concrete feiten, (wat uiteraard ook heel gezond en nodig is), moet afwisselen met ontfocussen. Dus bijvoorbeeld even lekker mijmeren, wandelen, muziek luisteren of maken enzovoorts.

Je wordt productiever, krijgt meer energie en ervaart minder stress. Je wordt dus een gelukkiger mens en een meer ontspannen ouder. Wie wil dat nou niet?

Moeite om te ontspannen

Maar wat maakt het dan dat veel mensen het zo lastig vinden om die tijd voor zichzelf te nemen en even lekker te ontspannen? Waarom voelde ik zo de noodzaak om er mijn tweede online cursus over te schrijven? Pillay geeft aan dat ons brein eraan gewend is geraakt om altijd ‘aan’ te staan. We zijn er verslaafd aan geraakt. Dus ja, het is soms ook echt moeilijk!

Je zult dus echt je best moeten doen om je brein te leren ontfocussen. En dat het ontspannen uiteindelijk dus echt winst is!

Pillay geeft de tip om 75 minuten te werken en dan 15 minuten rust te pakken. Maak een wandeling, geef je plantjes water, werk in je moestuin(tje) of teken lekker mee met je kind.

In mijn online cursus ‘Help je kind ontspannen in een wereld vol prikkels’ geef ik je heel veel praktische tips en waardevolle, bruikbare oefeningen voor meer balans, rust en verbinding met jezelf en je kind.

Wij als ouders vervullen een zeer belangrijke voorbeeldfunctie. Onze kinderen kopiëren ons gedrag. We spelen in dit ontfocussen dus een zeer belangrijke rol gezien wij het voorbeeld voor ons kind zijn.

Dus ontspan wat meer en mijmer eens lekker voor je uit. Het is gezond!

Wat doe jij om te ontfocussen? Leuk als je het hieronder met ons deelt!

GRATIS E-BOOK
Een hooggevoelig kind? 40 tips om je kind te ondersteunen!
Wij hebben ook een hekel aan spam
Linda Peelen
Linda is trotse moeder van een zoon, pedagoog en heeft sinds 2004 haar Praktijk Sterrekind. Ze geeft kindertherapie aan (hooggevoelige) kinderen en biedt ondersteuning op sociaal-emotioneel gebied. Linda is auteur van de online cursus 'Hooggevoelig kind? Start bij de basis!' voor hooggevoelige kinderen, ouders en professionals die met kinderen werken.

Comment Section

8 reacties op “We gunnen onszelf geen rust meer!


Door ann op 29 januari 2018

Mooi en herkenbaar geschreven stuk uit de dagelijkse realiteit!Door Karin op 29 januari 2018

Het verhaal klopt. Helaas moet het eerst echt zo ver komen voordat er ook echt begrip is. En dat is heel jammer. Voorkomen is beter dan…..


Door Linda Peelen op 31 januari 2018

Daarom is het zo nodig dat er meer voorlichting over komt, over het belang van ontspanning. Thuis maar ook op scholen, gelukkig zijn er al steeds meer scholen die yoga, mindfulness of meditatie op het lesprogramma hebben staan. We zijn op de goede weg.
Lieve groetjes, Linda


Door HANNELORE KRISTOF OWEN EN FAMILE op 29 januari 2018

Onze beagle van 6 heeft een gezwel in de keel welke enkel met cortisone kan onderdrukt worden. Dit heeft mij doen stilstaan: ik ga elke middag (ook tijdens middagpauzes op het werk) naar huis om met haar te gaan wandelen. Wat heb ik daar nu zoveel spijt van dat ik dat nu pas doe met haar. Ik had dat al van in het begin moeten doen. Wij genieten samen van elkaar, van de natuur, van de geluiden zonder woorden. Het afscheid zal moeilijk blijven maar ik beloof haar dat ik zal proberen te gaan wandelen in mijn eentje, terwijl ik haar in mijn kleine hart zal meedragen. Zij heeft mij in haar korte leven zoveel levenslessen meegegeven. Geniet en leef voluit door de rust te gaan opzoeken, warme groetjes Hannelore & een pootje van Luka 🙂


Door Linda Peelen op 31 januari 2018

Wat mooi dat je dit met ons deelt Hannelore. Ik wens jou en Luka nog heel veel mooie momenten samen.
Warme groet en een knuffel aan Luka!


Door Marieke van Dijk op 29 januari 2018

Een aantal jaar geleden heb ik Nationale Lummeldag in het leven geroepen op 15 april. Lummelen is een manier om het onbewuste brein te activeren. En dat is belangrijk om originele ideeën te bedenken, te ontwikkelen en uit te voeren.
15 april is de geboortedag vsn Leonardo da Vinci die zei: de grootste genieën presteren soms meer door minder te doen.
En nog een leuke anekdote. Mijn moeder zei altijd als ik zeurde dat ik mij verveelde: ‘ga maar even met je grote teen spelen’. Geen idee of ik dat werkelijk gedaan heb, maar zij gunde mij wel ‘lummeltijd’!


Door Linda Peelen op 31 januari 2018

Wat een geweldig initiatief Marieke. Ik zet het het op onze agenda ;-). En die teen, super haha. Die introduceer ik hier ook eens.
Groetjes, Linda

Plaats een reactie


*