12 april 2016 

Een overprikkeld kind? Hoe ga je daarmee om?

Hoe voorkom ik overprikkeling bij mijn kind? Wat kan ik doen als mijn kind overprikkeld is? Wat is overprikkeling? Dit zijn vragen die ik vaak krijg.

Veel hooggevoelige kinderen die ik in mijn praktijk ontmoet zijn in meer of minder mate overprikkeld.

Kinderen hebben prikkels nodig om tot iets te komen. Het is niet erg om af en toe eens overprikkeld te zijn, dat is best normaal. Maar wees waakzaam en zorg ervoor dat je kind niet chronisch overprikkeld raakt.

Wat is overprikkeling?

Heeft je kind een kort lontje? Is het snel geïrriteerd of huilerig? Ongeduldig en gespannen? Vaak zijn dit signalen van overprikkeling. Bij overprikkeling raakt het zenuwstelsel als het ware overbelast en kan een kind de binnengekomen prikkels niet goed verwerken.

Het lichaam raakt gespannen en bij je kind uit zich dat in bijvoorbeeld snel geïrriteerd, onzeker of emotioneel zijn. Het verwerken van indrukken en informatie verloopt bij een hooggevoelig kind grondiger.

Prikkels sorteren in allerlei varianten

Elaine Aron, de grondlegster van hoogsensitiviteit, vergelijkt het verwerkingsproces van prikkels met een sorteermachine.

Hooggevoelige kinderen sorteren prikkels in wel tien varianten terwijl kinderen zonder deze hooggevoeligheid ongeveer twee of drie varianten waarnemen. De verwerking gaat dus veel preciezer, met meer oog voor detail en het kost meer tijd.

Helaas heeft een kind in onze maatschappij hier niet altijd voldoende tijd voor; er zijn zoveel prikkels te verwerken, er gebeurt van alles op een dag. Lukt die verwerking niet dan ontstaat er als het ware een soort kortsluiting.

Is jouw kind overprikkeld en hooggevoelig?

Signalen van overprikkeling

De volgende signalen kunnen wijzen op overprikkeling:

  • Een kort lontje; snel geïrriteerd, boos of huilerig zijn;
  • Vermoeidheid;
  • Terugtrekken/niets meer kunnen verdragen;
  • Neerslachtig, snauwerig of prikkelbaar zijn;
  • Buik- en/of hoofdpijnklachten;
  • Concentratieproblemen;
  • Een gespannen lichaam;
  • Druk of juist teruggetrokken gedrag.

Wat helpt bij overprikkeling?

Ik heb veel kinderen begeleid bij overprikkeling. Ik merk dat gronden echt heel noodzakelijk is bij hooggevoelige kinderen, dat is echt de basis.

Daarnaast is het essentieel om te zorgen dat je kind niet langdurig overprikkeld raakt. Zorg ervoor dat je kind zich kan ontladen van de vele prikkels, dat je kind kan (of leert) ontspannen en leert hoe hij zich weer op kan laden.

4 handige tips

Ik heb vier handige tips voor je op een rij gezet

Tip 1: Neem samen de dag door

Neem eind van de dag samen de dag door. Wat vond je kind vandaag het leukst (of welke drie dingen) en wat vond je kind niet leuk (of drie dingen die niet leuk waren).

Pas de diepgang aan de leeftijd van je kind aan. Doe dit op een voor het kind geschikt moment, liever niet vlak voor het slapen gaan, soms komen er veel dingen los en kan het kind er mogelijk niet van slapen. Na of onder het avondeten is misschien een fijn moment.

Tip 2: Uithuilen en spanning loslaten

Laat een kind uithuilen, het lichaam heeft het nodig om de spanning los te laten. Soms blijven kinderen in de huilbui hangen.

Kijk het aan, duurt het echt te lang (en dit verschilt per kind, volg je gevoel hierin) zorg er dan voor dat het kind uit de huilbui komt.

Tip 3: Zenuwstelsel herstelt zich weer

Mocht je kind echt niets willen, zeg dan bijvoorbeeld: ‘Ik laat je even, ik ga vast wat eten voorbereiden als je me nodig hebt ben ik in de keuken’.

Zorg dat je kind zich niet kan bezeren en blijf in de buurt. Heb begrip voor de situatie. Accepteer dat je nu even ‘niets’ kan. Het is een reactie die vaak rond de 20 minuten duurt. Die tijd heeft het zenuwstelsel nodig om zichzelf weer te herstellen.

Tip 4: Bescherming tegen prikkels

Leer je kind zichzelf tegen de vele prikkels te beschermen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je kind zich te laten voorstellen dat hij een gekleurde cirkel in de vorm van een ei om zichzelf heen heeft.

Laat je kind zich bijvoorbeeld zijn lievelingskleur in de vorm van een ei om zichzelf heen voorstellen.

Wat doe jij om overprikkeling te voorkomen? Wat helpt jouw kind als het overprikkeld is? 

Over de schrijver
Pedagoog en sinds 2004 eigenaresse van Praktijk Sterrekind. Linda woont sinds juli 2021 met haar gezin in Zweden. Dankzij de huidige technologie ondersteunt Linda via online therapie wereldwijd vele ouders, kinderen en jongeren.
Judith
Door

Judith

op 13 April 2016

Het is allemaal zo herkenbaar, kan je dit ook onder driftbui laten vallen, over prikkels zijn Ik doe al verschillende tips fijn om te lezen dat mijn kids "niks" mankeert maar zijn gevoel niet kwijt kan en gefrustreerd raakt hierdoor.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 20 April 2016

Goed te horen Judith dat je al veel tips toepast. Als een kind overprikkeld is uit zich dat per kind anders. Het kan voorkomen dat een kind door overprikkeling driftig wordt. Het is goed samen met je kind te kijken naar de oorzaak, zodat je jouw kind dat kan bieden wat hij/zij nodig heeft. Mocht je nog vragen hebben mag je altijd een mailtje sturen info@praktijk-sterrekind.com voor nu alle goeds!

Emmy van den Top
Door

Emmy van den Top

op 17 April 2016

Ik herken dit heel erg bij mijn zoontje. Wij merken het ook goed als hij rode oren gaat krijgen. Dat is voor ons een teken dat we hem of moeten helpen of even iets anders moeten laten doen om uit de overprikkeling te komen. Soms geeft hij het al zelf aan als het bijvoorbeeld ergens heel druk is... Aan het einde vd dag nemen wij altijd de dag door. Hij vindt het nog moeilijk om zich te kunnen afsluiten in n gekleurde bel bijvoorbeeld.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 20 April 2016

Als ouder kan je een gekleurde kring/bel ook bij je kind visualiseren, dan hoeft je kind het nog niet zelf te kunnen, dan doe jij het voor hem. Laat je weten of het werkt? Lieve groet, Linda

Andrea Doesburg
Door

Andrea Doesburg

op 18 April 2016

Hi Linda, Als ik merk dat mijn zoon in de beginfase van de overprikkeling zit geef ik hem een koptelefoon en laat hem naar zijn favoriete muziek luisteren. Zo kan hij zich en afsluiten van alles om hem heen en kan hij zich ontspannen.

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 20 April 2016

Fijn dat een koptelefoon met favoriete muziek je zoon helpt Andrea!

Marjolein
Door

Marjolein

op 7 October 2016

Hoi Linda, heel herkenbaar allemaal, voor mezelf en voor mijn dochter van net 2. Als zij overprikkeld raakt wil ze tv kijken en dan tuned ze uit. Ik twijfel of ik dat goed vind, moet ze niet leren zelf rustig te worden? Groetjes, Marjolein

Linda Peelen
Door

Linda Peelen

op 10 October 2016

Hoi Marjoelein, Probeer beeldschermen te doseren. Kinderen moeten die prikkels ook weer verwerken. Probeer samen andere activiteiten te zoeken die haar helpen te ontladen, zoals yoga-oefeningen, kleien of even buiten spelen. Even een kwartiertje een filmpje kijken vind ik op zich wel kunnen. Bied echter ook andere mogelijkheden aan, zodat je haar leert om op aan andere manier te ontladen en op te laden. In mijn online cursus geef ik veel tips over wat te doen bij overprikkeling en hoe dit te voorkomen https://praktijk-sterrekind.com/online-cursus/ Er is nu een herfst-actie, t/m 14 oktober ontvang je € 59,- korting. Mogelijk iets voor jou? Veel geluk en warme groet, Linda

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down