Verlies van een dierbare

Linda helpt het verlies een plekje te geven

Rouwtherapie

Een dierbaar persoon verliezen is voor kinderen en jongeren een ingrijpende gebeurtenis. De reacties op het verlies kunnen tot uiting komen in allerlei gevoelens en emoties zoals boosheid, pijn, angst, verdriet, schuldgevoelens en/of lichamelijke klachten. Dit kan voor kinderen en jongeren enorm verwarrend en intens zijn.


Kinderen en jongeren rouwen, net als volwassenen. Ze volbrengen dezelfde taken bij het verwerken van hun verlies. De uitdrukking die kinderen en jongeren aan het verlies geven is vaak anders dan de manier waarop volwassenen dat doen. Het verdriet wordt vaak geuit in gedrag wat door volwassenen niet wordt herkend als rouwen. Om kinderen en jongeren te helpen het verlies een plekje te geven is het belangrijk dat we (weer) leren kijken naar deze kindermanieren.

Het verlies verwerken

In een rouwproces staan kinderen en jongeren voor vier rouwtaken om het verlies te verwerken:


1. beseffen dat iemand echt dood is

2. omgaan met gevoelens

3. leren te leven zonder dat de ander lijfelijk aanwezig is

4. de overledene emotioneel een plek geven


Ieder kind en iedere jongere verwerkt deze taken op zijn eigen manier, ieder rouwproces is uniek. Het is van belang er voor kinderen en jongeren te zijn en hen te ondersteunen in hun rouwproces. Wanneer kinderen en jongeren echter geen gelegenheid krijgen om te rouwen dan komt het verdriet op een ander moment in hun leven terug, vaak in minder herkenbare vorm. Zoals gedragsproblemen, psychosomatische problemen of onverklaarbare klachten. Daarnaast kunnen niet afgemaakte rouwtaken verdere groei en ontwikkeling belemmeren. Voor kinderen en jongeren is het daarom belangrijk dat ze samen met iemand aan hun verdriet kunnen werken.

Ervaringen

"Mijn twee jongens zijn hun vader toch nog vrij plotseling verloren aan een ziekte waarvan wij altijd eerlijk naar hun hebben verteld dat we niet wisten of papa nog wel beter zou worden. Als je dan in zo’n rouwperiode komt met je kinderen slaat de onzekerheid toe hoe je dit voor je kinderen zo goed mogelijk kan aanpakken.

De kinderen waren direct bij Linda op hun gemak en ze wist al snel hun vertrouwen te winnen waardoor ze over de ziekte en het overlijden van hun vader gingen vertellen. Door middel van het maken van de gevoelensrupsjes, het zorgenpoppetje in het doosje, het gedenkkistje en niet te vergeten “het boek over papa”. Door de verhalen die voorgelezen werden kregen de kinderen het gevoel niet alleen in hun verdriet te staan en ze leerden door middel van spelletjes over hun gevoelens te praten. Door de begeleiding kregen de kinderen en ikzelf handvatten aangereikt om met het verdriet om te gaan, dat het er mag zijn en dat je er ook verder mee kunt.

Bij mijn oudste heb ik het meegemaakt dat hij een tijdje echt niet lekker in zijn vel zat en zelf aangaf dat hij naar Linda wilde, na een uur bij Linda geweest te zijn draaide hij om als een blad aan de boom wat aangeeft dat er vertrouwen is vanuit het kind en Linda zo professioneel is om hier mee om te gaan. Met de kinderen gaat het prima, ze lachen, zingen, spelen volop en staan, mede dankzij Praktijk Sterrekind, met twee stevige benen in de wereld."

Jolanda, moeder van Milan (12 jaar) & Luca (8 jaar), administratief medewerkster

"Een aantal jaar geleden is mijn broer (Jelles oom) overleden. Uiteraard komen er dan veel vragen over doodgaan. Jelle is van nature een gevoelige jongen en had altijd een vrij lage weerbaarheid. Maar na verloop van tijd gingen de verdrietige momenten over in heftige angstaanvallen en niet meer kunnen slapen. Ook vertelde Jelle dat hij “mensen zag”.

Samen met Jelle heb ik toen de website van Linda bekeken. Prettig voor Jelle was dat hij een indruk kreeg door de foto’s en dat hij een beeld van Linda had.

Tijdens het eerst intakegesprek kwam de emotie dichtbij. Ik kwam erachter dat het niet alleen de emotie van Jelle is, maar ook van mijzelf. Iets waar ik niet echt rekening mee had gehouden. (Het gaf mij het besef om ook mezelf niet te vergeten.) Na een aantal sessies zagen we gelukkig vooruitgang bij Jelle!

De angstaanvallen zijn afgenomen. Het slapen gaat steeds beter. Thuis is er een handvat om een gesprek aan te gaan bij verdriet of angst. Ik kan dan een oefening als voorbeeld nemen en na een paar minuten is Jelle afgeleid of kan ik het gesprek een andere wending geven. Dus het geeft niet alleen handvatten voor Jelle maar ook voor mij. Belangrijk aspect is denk ik de veiligheid die in de sessie wordt geboden. Jelle ging niet naar therapie maar naar Linda. Jelle heeft inmiddels zijn laatste gesprek gehad. Hij had best nog een aantal keer willen komen hoor, maar met de toezegging dat hij altijd welkom is in de praktijk, hebben we het toch maar afgerond. Wij zijn heel blij dat we de stap naar Linda hebben gezet."

Joke, moeder van Jelle (10 jaar)

Linda helpt

In Praktijk Sterrekind geef ik online rouwtherapie en help kinderen en jongeren het verlies van een dierbaar persoon een plekje te geven in hun leven. Er is ruimte voor wie zij zijn en wat zij nodig hebben. Zo bied ik erkenning voor het verlies en het verdriet, zodat kinderen en jongeren zich veilig voelen en aan het verdriet durven én kunnen werken.


Ik werk curatief en complementair, vanuit een holistische visie waarin zowel het lichamelijke, mentale, emotionele als spirituele aspect centraal staat. Daarbij maak ik gebruik van verschillende therapievormen, zoals creatieve therapie, cognitieve therapie, neuro-linguïstisch programmeren (NLP), cliëntgerichte therapie en ontspanningstherapie.

Ik kijk wat het kind nodig heeft en maak gebruik van verschillende werkvormen, zoals sprookjes, knutselen, rituelen, tekenen, praten, helende verhalen, spelen, muziek, schilderen, affirmaties, symbolen, visualisaties, mediteren, voorwerpen en kinderyoga. Ik ontmoet kinderen en jongeren in hun eigen belevingswereld en nodig ze uit te 'praten' over het verlies en hun verdriet. Zo leren kinderen en jongeren het verlies een plek te geven in hun leven en kunnen (weer) verder groeien in hun ontwikkeling.

Contact

Per mei 2021 werk ik online met kinderen, jongeren en hun ouders. Ik geef zowel online consulten aan kinderen als ouders. De sessies zijn voor kinderen heel goed via beeldbellen te volgen. Vaak vraag ik je vooraf wat creatieve materialen, zoals potloden, papier en een schaar klaar te leggen. Het is fijn dat een kind op een rustig plekje kan werken waar het niet gestoord wordt. Meer infomatie volgt bij het maken van een afspraak. Neem gerust, geheel vrijblijvend, contact met me op.  
arrow_drop_up arrow_drop_down